Translate

2017. június 23., péntek

ÁRPÁD FEJEDELEM HITELES SÍRHELYE-GESTA=OKLEVÉL









Jó hírem van, megérkezett a fordítás! 

CCCXLVI.

 

Bizonyíték arra, hogy a Boldogságos Szűz Mária fehéregyházi temploma és Árpád sírja az óbudai szőlőhegyen voltak. 1425.

 

Mi, Fehérvári Balázs György, János fia Gergely, Benedek fia István, Gvarcsei Benedek1 bíró és esküdtek és Óbuda minden polgára emlékezetül hagyjuk jelen levelünk által, hogy amikor Péter, az óbudai Boldogságos Szűz Mária-kolostor kegyes apácáinak íródeákja2 szabályos módon színünk elé idézte a társunkat, a szintén óbudai óbudai Lénárd hospest, minthogy a hegy alatt, a Boldogságos Szűz Mária fehéregyházi templománál följebb lévő szőlőjének útja tönkrement és teljesen megsemmisült, ugyanezen Lénárd előttünk vállalta, hogy egy öreg vadkörtefától, amely a fölső végéhez közel, szőlőjének határában (jócskán följebb, mint a saját földje) van, saját fáradságán és költségén kijavítja és megőrzi3 illetve ha bárki szót emelne ez ellen az út ellen, és magát Péter deákot békésen és önként ezen az úton nem tudná kiszolgálni, akkor elvállalta, hogy bármely ellentmondóval szemben saját fáradságon és költségen bármely helyen megvédi azt és gondját viseli.E dolog emlékére az említett Péternek kiadtuk jelen, városunk pecsétjével lepecsételt, nyílt formában kiállított levelünket.Kelt az Úr ezernégyszázhuszonötödik évében, a Szent Pál apostol megtérésének ünnepe4 utáni harmadik napon. (Pecsét helye.)

Eredeti pergamenről. Mivel Árpád vezért a Boldogságos Szűz Mária fehéregyházi temploma közelében, egy kőből épült vízvezeték mellett temették el, sírjának helyét ez a feljegyzés eléggé jelzi. Az, hogy Fehéregyháza az óbudai szőlőhegy alatt állt, más emlékből is bizonyos.


A hiteles sírhely okleveles elérhetősége: ITT


ANONYMUS GESTA = OKLEVELES FORRÁS

Hogy tisztán lássunk, most nézzük meg a "névtelen krónikás" írását, Árpád fejedelem sírhelyéről, és aztán összehasonlítjuk az 1425. évi oklevéllel. 

"
Ezután az Úr megtestesülésének kilencszázhetedik esztendejében Árpád vezér is elköltözött ebből a világból. Tisztességgel temették őt el egy kis folyónak a forrása felett, amely kőmederben folyik alá Attila király városába(n). Egyszersmind ott a magyarok megtérése után a Boldogságos Szűz Mária tiszteletére egyház épült, amelyet fejérnek hívnak."

 

AZONOSÍTÁS ÉSZAKRÓL


 FONTOS!

Az okleveles forrásunk megegyezik a Gesta tudósításával abban, hogy: 

  1. A Boldogságos Szűz Mária Fehéregyházánál temették el Árpád fejedelmet! Mindkét forrás, teljesen érthetően ír erről!
  2. Vízvezető kőcsatorna(alveum lapideum) mellett lett eltemetve! Szintén mindkét forrásunk erről szól!
  3. Óbudai (szőlő)hegyen található a sírhely és egyben az óbudai Fehéregyháza is! Hiszen lefelé folyni egy patak, csak magasabbról tud Attila városában!

Az oklevél megerősíti és igazolja Anonymus Gesta Hungarorum krónikájában közölt adatokat! Egyben kiegészíti és közelebb visz minket a hiteles sírhelyhez!

AZONOSÍTÁS DÉLRŐL FELKIS TÉRKÉPÉVEL
 

Nézzünk további okleveles forrásokat, melyek kiegészítik az árnyalt képet, és aztán ezek a további adatok, a téveszmék világába száműzik a félreképzett történészek hamis Fehéregyházáját a Viktória téglagyár bányagödrében. Ugyanakkor az amatőr dilettánsok Holdvilágárkát, mint kamu Árpád sírt is, ahol ugyebár, a római bányában amúgy is egy bolgár banyának a csontvázát találta Sashegyi Sándor. Így tehát a nemzettudat romboló pomázi, és a búbánatos szamárhegyi népbutítóknak is teljesen felesleges tovább erőlködniük, és Árpád sírt hazudniuk oda, ahol soha nem volt.                                               


"1389: azon Krimhildafürdője patakot, mely Fehéregyházától folyik az óbudai klarisszák kolostora felé". 1400: Óbuda mellett Fehéregyháza.". "1421: A Fehéregyháza kapuja előtt álló Óbuda szőlőhegyénél levő malom., a Fehéregyháza előtt levő, a meleg patak által hajtott malom.". '1441: Az Óbuda falain kívül, a szőlőhegyen levő Fehéregyháza."

KLARISSZA APÁCÁK Ó-MALOM HEGYE

 

Az Óbudai Fehéregyházát a Csillaghegy északi oldalán beazonosítottam, észak, dél és keleti irányból. Hadmérnöki rajzok műholdas képátfedésével, Felkis térképével, a Pölchen malom helyrajzával - Xistus Buda Sacra forrásával, és okleveles adatok pontos helyhez kötésével. Valamint a legfelső hévizes klarissza malom és "Anonymus kőmeder" megtalálásával az "Ómalomhegyen"!

ANONYMUS KŐMEDER


 TÖRTÉNÉSZ TUDATLANSÁG

Tehát Árpád fejedelem sírhelyéről nem csak Anonymus írt! Történészek, akik idáig ezt írták és nyilatkozták, azok vagy készakarva ferdítették ezt, vagy pedig alapjában tudatlanok voltak. De gyanítom, hogy legfőképpen azért nyilatkozták ezt, még ha tudtak is az 1425. évben készült oklevélről, hogy a névtelen krónikás, Anonymus hitelességét aláássák! Hiszen történészeinknek úgy jó ez a történet a Viktória téglagyári tévedéshez, ha Árpád sírját és Fehéregyházát,( Óbudával együtt), már nem is keresi senki! Ez a történész érdek, a hamis Óbuda(Zichy Főtér) és hamis Fehéregyháza(Viktória téglagyár) téveszméikhez! Egyáltalán nem zavarta történészeinket, maga a tény sem, hogy az okleveles forrásoknak, melyek Alba Ecclesia templomáról szólnak, a Viktória téglagyár földrajzi környezete egyáltalán nem felel meg! Hiszen egy földrajzi egységen belül, sziklás hegyen lévő Vetus Buda castrum városról van szó - és annak előhegyéről, ott létező Fehéregyházáról, előtte lévő patakmalomról. Erről szólnak Vetus Buda-Alt Ofen látképei, és ugyanerről szól az esztergomi földmérő, Felkis Antoine térképe is, mely Fehéregyháza romjait ábrázolja. Természetesen a "régi Esztergomi Nagy Utat, az antiqua via magna

A NYUGATRA VEZETŐ ESZTERGOMI NAGY ÚT!
Strigoniensis-t is megtaláltam, és azonosítottam a mai Fülemüle utcával, és így az 1355-ös óbudai határjárásban említett Diós forrást, a Fons Nussbrindl kifakadásának helyét is megtaláltam a csillaghegyi Rókahegy oldalában.

ESZTERGOMI NAGY ÚT ÉS DIÓS FORRÁS


 
AMATŐR TÉVESZMÉK

Teljesen feleslegesen keresték Árpád sírját idáig is Bad Deutsch Altenburgban, a Holdvilágárokban, a Búbánatvölgyben, vagy bárhol máshol, és természetesen a Viktória téglagyár területén is. Elsősorban nem Árpád fejedelem sírját kellett megtalálni, hanem Óbuda városának valós földrajzi helyét! Egyben meg kellett tudnom határozni azt, hogy a Zichy Főtéren nem Óbuda városát, hanem Révjenő és Újbécs középkori telepének, egykori szigeten lévő romterületét tárták fel. Úgyhogy ideje lenne észbe-kapniuk végre már hivatalból, így a 2020.év vége felé közeledve, mert százötven éves dogmákat kell történészeinknek levetkőzniük!

                                                         Egyed Zoltán Pajzsvivő



#arpadsirja #obudaifeheregyhaza #arpadfejedelemsirhelye

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése